Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Hovedstaden og Fingerplanen

Et styrket hovedstadsområde

En række initiativer skal sikre plads til flere borgere, et godt miljø, gode arbejdspladser og et stærkt erhvervsliv. Samtidig med at den øgede trængsel håndteres.

Erhvervsministeriet arbejder for vækst og udvikling i hele Danmark. Det gælder også hovedstadsområdet, der er i stærk konkurrence med andre nordeuropæiske storbyer.  

Regeringen giver vitaminindsprøjtning til hovedstadsområdet 

I januar 2019 fremlagde regeringen udspillet Danmarks hovedstad – Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet. 

Udspillet indeholder en række konkrete initiativer, der skal bidrage til, at vi frem mod 2030 fortsat har en velfungerende og konkurrencedygtig hovedstad. Det kræver plads til flere borgere, et godt miljø, gode arbejdspladser og et stærkt erhvervsliv, der kan være vækstmotor for dansk økonomi. Samtidig med at den øgede trængsel håndteres.

 

1947

Fingerplanen har siden 1947 dannet rammen for den fysiske planlægning i hovedstadsområdet.

200.000

Det forventes, at der er i 2030 er 200.000 flere borgere i hovedstaden. 

40%

Hovedstadsområdet står for 40 pct. af Danmarks BNP.

Målet er at sikre, at vi også i årene fremover har et hovedstadsområde, hvor det er attraktivt at bo, arbejde og drive virksomhed. Og et hovedstadsområde, som står stærkt i den globale konkurrence om at tiltrække investeringer og talenter til gavn for væksten og udviklingen i hele Danmark. 

Initiativerne skal gennemføres i tæt samarbejde med kommuner, virksomheder, organisationer, videninstitutioner mv.

Danmarks hovedstad – initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet 

Læs pressemeddelelsen fra 24. januar 2019

Video om regeringens udspil Hovedstaden 2030

Fingerplanen

En del af hovedstadsudspillet er en revision af Fingerplanen, der fastlægger rammerne for den fysiske planlægning i hovedstadsområdet.

Hovedstadsområdet er ét stort sammenhængende erhvervs-, arbejdsmarkeds- og uddannelsesområde med langt større udstrækning end København. Fingerplanen har derfor sat de overordnede rammer for planlægningen i hovedstadsområdet siden 1947. Den giver de 34 kommuner i hovedstadsområdet mulighed for at vokse på en måde, hvor grønne og miljømæssige hensyn går hånd i hånd med udvikling af erhverv, bolig og transport.

Fingerplanen er blevet tilpasset løbende – senest med hovedstadsudspillet i januar 2019, hvor et nyt forslag blev sendt i høring. Fingerplan 2019 trådte i kraft den 29. marts 2019. 

Fingerplan 2019