Spring hovednavigationen over
EM logo
  • Kontakt
  • Presse
  • Nyheder
  • Publikationer
  • Job og karriere
  • English
  • Ministeriet
    • Ministeren
    • Organisation
    • Arbejdsområder
    • Belønningsmedaljer
    • Whistleblowerordning
  • Aftaler og udspil
  • Love og regler
menu
  • Ministeriet
    • Ministeren
    • Organisation
      • Departementets organisation
      • Mission, vision og værdier
      • Styring og strategi
      • Retningslinjer for aktiv information
      • Arbejdsprogram 2020
    • Arbejdsområder
    • Belønningsmedaljer
    • Whistleblowerordning
  • Aftaler og udspil
  • Love og regler
  • Forside
  • Ministeriet
  • Organisation
  • Arbejdsprogram 2020

Arbejdsprogram 2020

Erhvervsministeriets ambition er at skabe de bedste rammer for bæredygtig vækst og gode jobs i hele Danmark. I lyset af COVID-19-udbruddet, der har krævet en ekstraordinær indsats for at holde hånden under danske virksomheder, forbrugere og arbejdspladser, er der i årets arbejdsprogram fokus på  Erhvervsministeriets tiltag og indsatser som led i håndteringen af COVID-19. Derudover har ministeriets arbejdsprogram for 2020 fokus på fire strategiske policy-mål, som bl.a. omhandler fremtidens arbejdspladser, land og by, grønt erhvervseventyr  samt styrket samfundskontrakt – ansvarlige virksomheder.

Arbejdsprogram 2020 (pdf)

CPH

Strategiske policymål

COVID-19 – Danmark gennem krisen

Erhvervsministeriets ambition er at skabe de bedste rammer for bæredygtig vækst og gode jobs i hele Danmark. I lyset af COVID-19-udbruddet, der har krævet en ekstraordinær indsats for at holde hånden under danske virksomheder, forbrugere og arbejdspladser, er der i året arbejdsprogram fokus på Erhvervsministeriets tiltag og indsatser som led i håndteringen af COVID-19. Derudover har ministeriets arbejdsprogram for 2020 fokus på fire strategiske policy-mål, som bl.a. omhandler fremtidens arbejdspladser, land og by, grønt erhvervseventyr samt styrket samfundskontrakt – ansvarlige virksomheder.

Resultatmål for 2020 

1. Erhvervsministeriet skal sikre en hurtig og kompetent udbetaling og administration af kompensationsordningerne henlagt under Erhvervsstyrelsen.
2. Erhvervsministeriet skal sikre en effektiv og fleksibel administration af garantiordnin-ger for små, mellemstore og store virksomheder, eksportgarantiordningen og match-finansieringsordningen målrettet iværksættere og vækstvirksomheder med henblik på at understøtte virksomhedernes likviditet.
3. Der skal vedtages et lovforslag i 1. kvartal 2020, der skal udvide Rejsegarantifondens dækningsområde i ekstraordinære situationer for at sikre kompensation til de rejsen-de og bidrage til at mindske likviditetsproblemer hos selskaberne i rejsebranchen.
4. Erhvervsministeriet igangsætter og varetager en målrettet indsats, der skal minimere snyd og svindel med COVID-19-kompensationsordningerne.
5. Erhvervsministeriet etablerer regeringens Forum for genstart af dansk eksport samt en række genstartsteams, der skal komme med anbefalinger til regeringen.
6. Der skal udarbejdes en kortlægning af danske interesser i EU's industrialliancer og økosystemer, samt en kortlægning af danske prioriteter for den bredere europæiske industripolitik.

Fremtidens arbejdspladser

For at gøre dansk erhvervsliv klar til fremtiden er der behov for strategiske indsatser, der peger 10-20 år frem og leverer svar på, hvad der skal til for, at Danmark også fremover har et konkurrencedygtigt og bæredygtigt erhvervsliv, der skaber fremtidens arbejdspladser.

Resultatmål for 2020

7. Der gennemføres en undersøgelse af hvordan Danmark i 2030 fortsat efter COVID-19 har et konkurrencedygtigt og bæredygtigt erhvervsliv, der skaber fremtidens arbejdspladser.
8. Der udarbejdes et politisk udspil om Fremtidens arbejdspladser, som skal sikre gode rammer for brugen af nye teknologier i dansk erhvervsliv til fx at udvikle nye forretningsmodeller og fremme styrkepositioner.
9. Der etableres sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet et Partnerskab for Viden og Vækst, der har til formål at fremme, at Danmarks stærke viden og forskningsposition omsættes til innovation, vækst i innovation mm.
10. Der udarbejdes en ny strategi for kunstig intelligens, der skal sikre danske virksomheder de bedste rammer for at udnytte teknologiske muligheder.
11. Der lanceres en strategi for life science og sundhedsinnovation i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet og øvrige relevante ministerier, der skal sikre at Danmark fortsat har en stærk life science industri.
12. Gennem anbefalinger fra Erhvervslivets EU-og Regelforum skal der arbejdes for, at det er let at drive en ordentlig og konkurrencedygtig virksomhed i Danmark.
13. En større andel af danske virksomheder skal anvende IP-rettigheder (Intellectual Property Rights) til at beskytte deres innovation og skabe vækst og indtjening.
14. Der udarbejdes et regeringsudspil, samt efterfølgende lovforslag, som opfølgning på evalueringen af udbudsloven med henblik på at sikre, at der gennem effektiv konkur-rence opnås den bedst mulige udnyttelse af offentlige midler.
15. Dansk Vækstkapital III etableres i samarbejde med private investorer, heriblandt pensionsselskaber med et øget investeringsfokus på iværksættere (venturesegmentet).
16. Dansk international skibsregister skal i 2020 blive fuldt digitalt, så skibshandlen bliver lettere og mindre byrdefuld end i dag, hvor sagsgange er papirbaserede.
17. Creative Denmark er i drift i 2020 og eksekveringen af vækstplan for de kreative erhverv bidrager til en økonomisk ansvarlig erhvervs- og vækstpolitik på området.
18. Der skal arbejdes for at opnå en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og UK, der tager hånd om de væsentligste danske erhvervsinteresser bedst muligt.

Grønt erhvervseventyr

Dansk erhvervsliv skal udvikles gennem indfrielsen af regeringens klimamål. Det er afgørende, at den grønne omstilling tager hensyn til bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, og at Danmark bliver styrket i sin rolle som grøn iværk-sætternation og får gavn af den stigende globale efterspørgsel efter grønne løsnin-ger, der kan bane vejen for et nyt grønt, dansk erhvervseventyr.

Resultatmål for 2020

19. Der samarbejdes med erhvervslivet i regeringens klimapartnerskaber mhp. at udarbejde erhvervsrettede tiltag som opfølgning på klimapartnerskabernes anbefalinger.
20. Erhvervsministeriet etablerer regeringens Grønne Erhvervsforum, som bl.a. understøtter igangsættelsen af udviklingsprojekter i samarbejde mellem regeringen og erhvervslivet.
21. Erhvervsministeriet udvikler finansieringsmodeller, der understøtter den grønne omstilling, herunder i forbindelse med at undersøge mulighederne for at udstede grønne statsobligationer.
22. Danmarks Grønne Fremtidsfond etableres med henblik på at løfte hele økosystemet for grøn risikovillig kapital og bidrage til national og international grøn omstilling.
23. Den decentrale erhvervsfremmeindsats skal bidrage til den grønne omstilling bl.a. gennem tildeling af midler til klyngeorganisationer, der fremmer virksomhedernes innovation inden for grønne og cirkulære løsninger.

Land og by

Der skal være muligheder for at leve et godt liv i alle dele af Danmark – på tværs af land og by. Det er derfor en vigtig prioritet at arbejde for at skabe et sammenhæn-gende Danmark med lige muligheder for udvikling, arbejdspladser, fællesskab og velfærd i hele landet på tværs af land og by.

Resultatmål for 2020

24. Der skal nedsættes et ministerudvalg med henblik på at forberede lanceringen af et samlet regeringsudspil om land og by i 2021, der skal skabe udvikling, muligheder og arbejdspladser i hele landet.
25. I den igangværende evaluering af planloven udarbejdes en ændring af planlovgivnin-gen, der understøtter blandede byer, grøn omstilling og vækst og udvikling i både land og by.
26. Danmarks første digitale havplan, der vil bidrage til et sammenhængende overblik over anvendelsen og prioriteringen af de danske havarealer på baggrund af regeringens dagsordener, færdiggøres.
27. Der skal udarbejdes strukturfondsprogrammer for 2022, som skaber gode rammer for, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan arbejde med at understøtte udvikling og vækst i SMV’er i hele Danmark.
28. Der identificeres i samspil med Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse et antal lokale erhvervsudviklingsinitiativer, som har potentiale til at øge vækst og beskæftigelse på landsdelsniveau.
29. Der nedsættes en arbejdsgruppe om finansiering af andelsboliger med det mål at gøre adgangen til andelsboliger mere økonomisk overkommelig under hensyntagen til forbrugerbeskyttelsen og den finansielle stabilitet.
30. Der igangsættes en undersøgelse med at opnå realkreditfinansiering i landdistrikterne ved bl.a. at vurdere indsamlede eksempler med henblik på evt. at finde relevante løsninger.

Styrket samfundskontrakt – ansvarlige virksomheder

Samfundskontrakten mellem erhvervsliv og borgere skaber tillid og styrker danske virksomheders konkurrenceevne. Samfundskontrakten skal styrkes ved at understøtte og skabe gode rammer for virksomheder, så virksomhederne og Danmarks styrkepositioner kan vokse yderligere. Samtidig skal der gennem effektiv tilsyn og kontrol sættes ind for dem, der misbruger fællesskabets tillid.

Resultatmål for 2020

31. Der skal udarbejdes et udspil om digital ansvarlighed, der skal understøtte, at digitalisering, datadrevne forretningsmodeller og nye teknologier går hånd i hånd med ansvarlig brug af data og klare rammer for digitale platformers markedsposition.
32. Der skal udarbejdes et lovforslag, som implementerer EU-regler (ECN+ direktivet) om styrkelse af de nationale konkurrencemyndigheders beføjelser til håndhævelse af konkurrencereglerne mhp. at fremme effektiv og fair konkurrence til gavn for forbrugere og virksomheder.
33. Markedsovervågningen skal styrkes gennem ny teknologi og kunstig intelligens med fokus på at øge produktsikkerheden for forbrugere.
34. Der skal bidrages til at styrke indsatsen mod hvidvask på nationalt plan og til den fælleseuropæiske indsats, herunder ift. overvejelserne om etableringen af en EU-hvidvaskmyndighed.
35. Der skal udarbejdes forslag til justeringer af pensionsreguleringen, så den tilpasses den voksende andel markedsrenteprodukter og sikrer, at også disse produkter er betryggende reguleret.
36. Der skal udarbejdes et lovforslag, der har til formål at give sunde IVS’er bedre muligheder for at omdanne sig til ApS’er.
37. Der skal gennemføres en effektiv interessevaretagelse ift. Kommissionen bl.a. gennem konkrete høringer fra Kommissionen, der skal sikre, at de nuværende konkurrenceregler er tidssvarende ift. at håndtere data og dominerende platforme.

Strategiske driftsmål

Kompetent, innovativ og ansvarlig myndighed

Erhvervsministeriet skal have ry for god service, høj ansvarlighed og ordentlighed samt et troværdigt tilsyn, der opleves som kompetent og ansvarligt af borgere og virksomheder.

Resultatmål for 2020 

38. Der skal leves op til de fastsatte tidsfrister ifm. besvarelse af folketingsspørgsmål og henvendelser mv. for at sikre en rettidig og effektiv sagsbehandling.
39. Der skal leves op til de fastsatte mål for sagsbehandlingstider på tværs af ministeriet for at sikre en effektiv og rimelig sagsbehandlingstid over for borgere og virksomheder.
40. Der skal være en fortsat høj compliance inden for informationssikkerhed og databe-skyttelse bl.a. gennem implementeringen af de 20 tekniske minimumskrav til it-sikkerheden, der indgår i den nationale cyber- og informationssikkerhedsstrategi.
41. Forbruget på eksterne konsulenter skal reduceres med 21,1 mio. kr. på tværs af ministerområdet ift. 2017/2018 i overensstemmelse med finanslovsaftalen for 2020.

Åben, udviklingsorienteret og inddragende samarbejdspartner

Erhvervsministeriet skal være kendetegnet ved en åben og lærende tilgang til sin omverden, der prioriterer en balanceret inddragelse af forskellige parter og syns-punkter. Der skal skabes resultater med blik for helheden og øje for den ønskede retning.

Resultatmål for 2020 

42. Der arbejdes med nye digitale initiativer og teknologiske løsninger - med inddragelse af samarbejdspartnere - med henblik på at sikre en tidssvarende og sammenhæn-gende service over for borgere og virksomheder

Præsentation af Erhvervsministeriet

Departementet

Departementet varetager den overordnede ledelse og styring af ministeriet. Departementet har det overordnede ansvar for ministeriets policyudvikling, ministerbetjening og koncernstyring. 

Departementet bistår ministeren med at udforme erhvervs- og vækstpolitikken, erhvervs- og  forbrugerreguleringen samt politikken på det finansielle område og i forhold til reguleringen af vækstkapital. 

Departementet er i tæt dialog med andre offentlige myndigheder, virksomheder og interesseorganisationer. På den måde bidrager departementet til at udvikle erhvervslivets vækstvilkår og samordne regeringens vækstpolitik. 

Det er også departementets opgave at hjælpe regeringen og Folketinget med at opnå det nødvendige vidensgrundlag for lovgivning og politiske beslutninger. Det sker fx ved at udarbejde vækst- og erhvervsøkonomiske analyser og redegørelser og ved at overvåge og analysere erhvervslivets konkurrenceevne og vækstvilkår. 

Departementet sikrer – i samarbejde med styrelserne – en effektiv og korrekt opgaveløsning i overensstemmelse med ministerens og regeringens ønsker om en effektiv administration og forvaltning af ministeriets ressourcer.

Styrelser

Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen arbejder for at skabe de bedste rammer for ansvarlige virksomheders vækst og udvikling i hele Danmark. Det er fundamentet for vores velfærd og velstand.
Med fokus på vores kunder arbejder vi for at sikre stabil drift af vores digitale løsninger med høj grad af innovation og høj kundetilfredshed, effektiv eksekvering på den politiske dagsorden samt det at være en troværdig myndighed.
Erhvervsstyrelsen har en bred opgaveportefølje med fokus på at levere en effektiv og digital erhvervsservice til virksomhederne, at udvikle og håndhæve enkel erhvervsregulering samt styrke rammerne for ansvarlig vækst og udvikling i hele Danmark.
Derigennem bidrager Erhvervsstyrelsen til Erhvervsministeriets Strategi 2025 om at skabe gode og fremtidssikrede vækstvilkår for danske virksomheder i den globale og digitaliserede økonomi.
Styrelsen har enheder i København, Nykøbing Falster og Silkeborg.

Finanstilsynet

Finanstilsynets primære opgave er at medvirke til finansiel stabilitet og tillid til den finansielle sektor hos borgere og virksomheder i ind- og udland.
Finanstilsynet fører tilsyn med de finansielle virksomheder og markeder, dels ved inspektioner og dels på grundlag af de løbende indberetninger fra virksomhederne. Tilsynet er risikobaseret og har dermed fokus på særligt risikofyldte områder.
Finanstilsynet bidrager også til udformningen af den finansielle lovgivning.
Desuden udarbejder og formidler Finanstilsynet statistik og information, der belyser udviklingen i den finansielle sektor i Danmark.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen arbejder for velfungerende markeder. Styrelsen håndhæver konkurrenceloven. Det sker ved at opspore overtrædelser af loven og gribe ind. Virksomheder kan bl.a. blive påbudt at ophæve aftaler. Større fusioner skal godkendes af styrelsen, før de kan gennemføres. 

Styrelsen informerer og vejleder virksomheder om konkurrenceloven og udgør sammen med Konkurrencerådet en samlet uafhængig konkurrencemyndighed.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen håndhæver en række forbrugerlove og er bl.a. sekretariat for Forbrugerombudsmanden, Forbruger Europa og Stormrådet. Styrelsen informerer og vejleder forbrugere og virksomheder gennem styrelsens portal for
forbrugerinformation – www.forbrug.dk.

Styrelsen udarbejder markedsanalyser, som belyser konkurrence- og forbrugerforholdene på konkrete markeder og identificerer mulige indsatser for at gøre markederne mere velfungerende. 

Styrelsen arbejder for at fremme konkurrencen om offentlige opgaver. Styrelsen vejleder om udbudsreglerne og udarbejder analyser for at informere og vejlede om erfaringerne med udbud og offentligt-privat samarbejde. Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fastsætter bl.a. økonomiske rammer med effektiviseringskrav for drikke- og spildevandsselskaberne.

Nævnenes Hus

Nævnenes Hus arbejder for de grundlæggende principper om, at alle er lige for loven, og alle har lige adgang til loven. Dermed bidrager styrelsen til at opretholde retssikkerheden.
Styrelsen betjener og understøtter 18 uafhængige klage- og ankenævn samt én klageinstans med sekretariatsbetjening, så nævn og klageinstans kan træffe korrekte afgørelser af høj kvalitet så hurtigt som muligt. På den måde understøtter Nævnenes Hus en smidig, hurtig og tilgængelig måde at løse konflikter til gavn for borgere, virksomheder og myndigheder.
Nævnenes Hus understøtter Erhvervsministeriets vision om at skabe Europas bedste rammer for at udvikle og drive virksomhed ved at arbejde for at skabe Europas bedste Klagesagsmyndighed.

Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsens formål er at hjælpe danske virksomheder med at beskytte og arbejde med deres idéer og opfindelser, så de bliver til aktiver. Det gør styrelsen bl.a. ved at arbejde for en effektiv og tidssvarende IPR-lovgivning og sagsbehandling af høj kvalitet på både nationalt og internationalt niveau, så danske virksomheder kan udnytte IP-Rettigheder til at styrke deres konkurrenceevne. Gennem dialog, analyser og samarbejdsprojekter afdækker styrelsen danske virksomheders forretningsvilkår og behov for at tilbyde ydelser og service, der er tilpasset virksomhedernes behov.
Styrelsens ambition er at sikre vilkårene for, at alle virksomheder kan udnytte IPR til at skabe sig en bedre konkurrenceposition. Dermed understøttes koncernens vision om at skabe Europas bedste rammer for at udvikle og drive virksomhed og styrelsens vision om at skabe Europas bedste IP-miljø for erhvervslivet.
Styrelsen har enheder i Taastrup og Ikast.

Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen skaber, som ansvarlig myndighed for teknisk sikkerhed i Danmark, tillid og stærke vækstvilkår. Omdrejningspunktet for styrelsens arbejde er kontrol og tilsyn inden for el, vvs og forbrugerprodukter såsom fyrværkeri og legetøj.
Sikkerhedsstyrelsen bidrager til Erhvervsministeriets fokus på at skabe Europas bedste rammer for at udvikle og drive virksomhed, da styrelsen vil være førende, når det gælder metoderne til markedsovervågning. Markedsovervågningen fokuserer på områder, hvor risikoen er høj og/eller regelefterlevelsen lav. Det betyder, at styrelsen har et vedvarende fokus på at skabe gode rammer for de virksomheder, der har styr på reglerne. Både virksomheder og forbrugere kan have tillid til, at Sikkerhedsstyrelsen bruger sin viden om sikkerhed, markedsovervågning og erhvervsregulering til at fremme stærke vækstvilkår og sikre markeder.

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen arbejder for maritim vækst og sikkerhed. Søfartsstyrelsen er en central aktør for vækst og udvikling af de maritime erhverv i Danmark og for et højt niveau af sikkerhed til søs. På grund af søfartens globale karakter er Søfartsstyrelsens arbejde i høj grad rettet mod at fremme danske maritime interesser internationalt. 

Med udgangspunkt i kvalitetsskibsfart er fokus på at fastholde og udvikle Danmarks styrkeposition som en af de mest konkurrencedygtige søfartsnationer med gode rammevilkår. 

Søfartsstyrelsen arbejder for høj sejladssikkerhed i danske og internationale farvande og et højt niveau af sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse til søs.

Statslige virksomheder

Danpilot

DanPilot er en selvstændig offentlig virksomhed ejet af Erhvervsministeriet. 

For at beskytte Danmarks kyster, marinemiljø og skibstrafikken foreskriver dansk lovgivning, at DanPilot skal stille en lods til rådighed for skibe, som ønsker det, eller som er omfattet af lodspligt.

Lodserne i DanPilot er certificeret af Søfartsstyrelsen, som er tilsynsførende myndighed. Årligt udfører DanPilot omkring 20.000 lodsninger. Lodseriets flåde omfatter for tiden 26 lodsbåde, der hurtigt og effektivt sørger for at transportere lodser til og fra kundernes skibe.

EKF Dansk Eksportkredit

EKF er Danmarks eksportkredit. EKF hjælper danske virksomheder med at gøre det muligt og attraktivt for andre at købe varer fra Danmark. Det sker ved at hjælpe med at skaffe finansiering og ved at forsikre virksomheder og banker mod de økonomiske og politiske risici, der kan være ved at handle med andre lande.
EKF hjælper også små og mellemstore virksomheder med at få adgang til likviditet og driftskapital. EKF kautionerer på vegne af virksomheden over for banken. Desuden hjælper EKF udenlandske købere med at få finansiering til at købe danske varer og services fra både små og store virksomheder. EKF garanterer størstedelen af bankens risiko.
Som en del af etableringen af Danmarks Grønne Fremtidsfond i 2020 afsættes en statslig genforsikringsramme til EKF på 14 mia. kr., der skal anvendes til at styrke EKF’s muligheder for at garantere de danske virksomheders eksport af grøn teknologi.

Finansiel Stabilitet

Finansiel Stabilitet blev stiftet i 2008 som følge af den internationale finansielle krise og dens effekt på den finansielle sektor. Selskabet er en selvstændig offentlig virksomhed ejet af Erhvervsministeriet. Selskabets formål er at medvirke til sikring af finansiel stabilitet i Danmark, herunder at restrukturere og afvikle nødlidende pengeinstitutter.
Selskabet fører desuden retssager på vegne af staten i forbindelse med oprydningen efter finanskrisen, da selskabet varetager afviklingen af de resterende aktiviteter overtaget i medfør af de tidligere bankpakker.

Vækstfonden

Vækstfonden er en statslig finansierings- og investeringsfond, der har til formål at fremme vækst og innovation i dansk erhvervsliv med henblik på at skabe størst muligt samfundsmæssigt afkast. Vækstfondens målgruppe er virksomheder med et vækstpotentiale, herunder især små og mellemstore virksomheder, som har behov for vækstfinansiering og kapital til forretningsudvikling og jobskabelse. Vækstfonden tilbyder en række forskellige finansieringsløsninger.
Fonden investerer både direkte og indirekte i især små og mellemstore virksomheder med stort vækstpotentiale, primært med egenkapital. Derudover forvalter Vækstfonden statslige låne-, kautions- og garantiordninger, hvor fonden i samarbejde med virksomhedernes pengeinstitutter styrker virksomhedernes adgang til finansiering.
Som en del af etableringen af Danmarks Grønne Fremtidsfond i 2020 vil Vækstfonden få tilført 4 mia. kr., der målrettes grønne investeringer.

Nordsøfonden

Nordsøenheden er en selvstændig offentlig virksomhed ejet af Erhvervsministeriet. Nordsøenheden administrerer Nordsøfonden, som er den danske stats olie- og gasselskab. Nordsøenheden har til formål at skabe den størst mulige værdi for staten af Nordsøfondens aktive statsdeltagelse i efterforskning og produktion af olie og gas i Danmark.

VisitDenmark

VisitDenmark er Danmarks nationale turismeorganisation, der har til formål at fremme Danmark som turistmål og derigennem bidrage til at skabe økonomisk vækst inden for det danske turismeerhverv. VisitDenmark varetager den internationale branding og
markedsføring af Danmark som turistmål. Endvidere indsamler VisitDenmark viden og udarbejder analyser om Danmark som turistmål. 

VisitDenmark sikrer endvidere koordination af alle væsentlige internationale aktiviteter til markedsføring af danske turismeprodukter og -oplevelser samt branding af Danmark som turistmål, som medfinansieres af offentlige midler. Alle VisitDenmarks aktiviteter
sker i tæt samarbejde med det øvrige turistfremmesystem og turismeerhvervet.

Den Maritime Havarikommission

Den Maritime Havarikommissions formål er at klarlægge omstændighederne i forbindelse med ulykker med sigte på at forebygge ulykker. Endvidere formidles viden om ulykker, der bruges af fiskeri- og søfartserhvervene til at forbedre sikkerheden. Havarikommissionens undersøgelser tager ikke stilling til strafferetlige eller erstatningsretlige aspekter ved ulykker.

Den Grønne Investeringsfond

Danmarks Grønne Investeringsfond blev stiftet i 2014 og er en selvstændig statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund.
Fonden kan yde lån til investeringsprojekter til fremme af energibesparelser, vedvarende energi og ressourceeffektivitet. De enkelte investeringsprojekter vurderes på baggrund af finansieringskriterier om grøn effekt, sund økonomi og skalérbarhed.
Som en del af etableringen af Danmarks Grønne Fremtidsfond i 2020 vil Danmarks Grønne Investeringsfond få tilført 6 mia. kr., så den samlede udlånskapacitet samlet bliver 8 mia. kr.
Danmarks Grønne Investeringsfond sekretariatsbetjenes af Vækstfonden.

Dansk Landbrugskapital

Fonden blev endeligt lanceret i 2017 med finansiering fra både staten og en række pensionskasser. Formålet med Dansk Landbrugskapital er at give effektive og veldrevne landbrug, der ellers er hæmmede af relativt høj gæld eller lav soliditet, mulighed for at
investere i større og endnu mere effektiv produktion. Udlånskapaciteten for fonden er samlet 1 mia. kr. 

Dansk Landbrugskapital administreres af Vækstfonden.

Dansk Vækstkapital 1 og 2

Dansk Vækstkapital består af to selvstændige fonde (Dansk Vækstkapital I og Dansk Vækstkapital II). Dansk Vækstkapital I blev etableret i 2011 med ca. 5 mia. kr. i risikovillig kapital og Dansk Vækstkapital II blev etableret i 2015 og med ca. 3 mia. kr. i risikovillig kapital. Kapitalen kommer fra staten igennem Vækstfonden og en række pensionskasser samt ATP og LD.
Formålet med fondene er at styrke markedet for risikovillig kapital til rådighed for iværksættere og vækstvirksomheder. Dansk Vækstkapital I og II er ’fund of funds’-konstruktioner. Dansk Vækstkapital I og II investerer derfor igennem andre fonde, der foretager investeringerne i de enkelte virksomheder med vækstpotentiale. Der foretages investeringer igennem en række forskellige typer af fonde, der afspejler størrelsen og finansieringsbehovene på de virksomheder, der investeres i; herunder small cap-, mid cap-, venture- og mezzaninkapitalfonde.
Dansk Vækstkapital I og II sekretariatsbetjenes af Vækstfonden.

VisitDenmark

VisitDenmark er Danmarks nationale turismeorganisation, der har til formål at fremme Danmark som turistmål og derigennem bidrage til at skabe økonomisk vækst inden for det danske turismeerhverv. VisitDenmark varetager den internationale branding og
markedsføring af Danmark som turistmål. Endvidere indsamler VisitDenmark viden og udarbejder analyser om Danmark som turistmål. 

VisitDenmark sikrer endvidere koordination af alle væsentlige internationale aktiviteter til markedsføring af danske turismeprodukter og -oplevelser samt branding af Danmark som turistmål, som medfinansieres af offentlige midler. Alle VisitDenmarks aktiviteter
sker i tæt samarbejde med det øvrige turistfremmesystem og turismeerhvervet.

Dansk Kyst- og Naturturisme

Turismeudviklingsselskabet Dansk Kyst- og Naturturisme er en erhvervsdrivende fond, som har til opgave at udvikle og skabe vækst i kyst- og naturturismen i Danmark. Indsatsen sker i tæt samarbejde med bl.a. kommuner, turismeerhvervet, VisitDenmark,
MeetDenmark (Dansk Erhvervs- og Mødeturisme) og Wonderful Copenhagen (Dansk Storbyturisme).

Wonderful Copenhagen

Wonderful Copenhagen er en erhvervsdrivende fond, der har til opgave at fremme og udvikle erhvervs- og ferieturismen i Hovedstaden. Wonderful Copenhagen er desuden en netværksorganisation med over 300 kommercielle samarbejdspartnere. 

Wonderful Copenhagen løser i dag en række forskellige opgaver inden for fire overordnede forretningsområder, herunder destinationsudvikling, tiltrækning og udvikling af erhvervsturisme, international markedsføring af hovedstaden og tiltrækning og udvikling
krydstogtsturisme. 

Turismeudviklingsselskabet Dansk Storbyturisme er forankret i Wonderful Copenhagen, ligesom Dansk Erhvervs- og Mødeturisme og Global Connected sekretariatsbetjenes i Wonderful Copenhagen.

Garantifonde

En række garantifonde under Erhvervsministeriet yder dækning og erstatning til virksomheder og borgere i specifikke tilfælde, eksempelvis Rejsegarantifonden, Garantifonden for Indskydere og Investorer, Garantifonden for skadeforsikringsselskaber samt Stormflods- og Stormfaldsordningen.

Healthcare Denmark

Healthcare DENMARK er et offentlig-privat markedsføringskonsortium, der arbejder for at løfte det internationale kendskab til danske sundheds- og velfærdsløsninger. Healthcare DENMARK varetager denne opgave ved at markedsføre danske styrker og kompetencer indenfor life science, sundhed og velfærd på relevante udenlandske markeder. Endvidere i form af eksportfremstød, delegationer til og fra Danmark samt analyser.

Healthcare DENMARK støttes af Erhvervsministeriet i form af et årligt statsligt tilskud.

Food Organisation Denmark

Food Organisation of Denmark (FOOD) er et offentligt-privat markedsføringskonsortium, der arbejder for at øge kendskabet til dansk gastronomi og kvalitetsfødevarer. Det gælder Danmark som turismedestination, som et land med madoplevelser i verdensklasse og som førende inden for udvikling af nye fødevarer og smagsoplevelser og en bæredygtig fødevareproduktion. Herudover afholder FOOD store arrangementer med fødevarer- og gastronomi som omdrejningspunkt bl.a. Madens Folkemøde, Food Festival i Aarhus og Copenhagen Cooking & Food Festival.
Food Organisation of Denmark støttes af Erhvervsministeriet i form af årlige statslige tilskud.

Digital Hub Denmark

Digital Hub Denmark er et offentligt-privat samarbejde, der arbejder for at øge virksomheders anvendelse og udvikling af nye digitale teknologier, herunder kunstig intelligens, Big Data og Internet of Things. Desuden arbejder Digital Hub Denmark for at markedsføre Danmark som førende digitalt foregangsland med henblik på at tiltrække talenter, investeringer og virksomheder.

State of Green

State of Green er et offentligt-privat markedsføringskonsortium, som har til formål at markedsføre grønne danske kompetencer, produkter og løsninger inden for energi, vand, byer og cirkulær økonomi. State of Green var det første markedsføringskonsortium, der blev oprettet i 2013 med HKH Kronprins Frederik som protektor. State of Greens primære opgave er at deltage i eksportfremstød i udlandet, udarbejde analyser og præsentationer, samt modtage delegationer af internationale beslutningstagere, opinionsdannere og journalister. Til delegationsbesøgene har State of Green udviklet et 400 kvadratmeter besøgscenter, kaldet House O f Green, som er et fysisk og virtuelt udstillingsrum for
miljø-, energi- og klimatilpasningsløsninger. House of Green er ved at gennemgå en større renovering, som færdiggøres i 2019. State of Green er endvidere den nationale platform for P4G (Partnering for Green Growth and the Global Goals), som har til formål
at sætte farten op på den bæredygtige omstilling inden for rammen af verdensmålene.

State of Green støttes af Erhvervsministeriet i form af et årligt statsligt tilskud. Derudover er Erhvervsministeriet næstformand i bestyrelsen.

Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab er en erhvervsdrivende fond, der arbejder for at fremme undervisning i entreprenørskab på tværs af alle uddannelsesniveauer samt styrke sammenhæng og netværk uddannelsesinstitutioner imellem. Fonden udgør endvidere et
nationalt videncenter for entreprenørskab inden for alle uddannelsesniveauer. Bag fonden er et tværministerielt partnerskab for uddannelse i entreprenørskab bestående af Kulturministeriet, Undervisnings- og Forskningsministeriet, Undervisningsministeriet samt
Erhvervsministeriet. Teknologipagtens sekretariat ledes af Fonden for Entreprenørskab.

Dansk Arkitektur Center

Dansk Arkitektur C enter (DAC) er Danmarks nationale formidlings- og udviklingscenter for bæredygtig arkitektur og bygningskultur, der arbejder for at bygge bro mellem arkitekturen som kunstart og som et vækstskabende erhverv. DAC er en erhvervsdrivende fond, som drives i et offentligt-privat partnerskab mellem Staten og Realdania. Staten er repræsenteret ved de relevante ressortministerier Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Design Society

Design Society er en erhvervsdrivende fond, stiftet I september 2015 for at fremme design, mode og relaterede kreative erhverv.
Fondens formål er at styrke væksten på virksomhedsniveau, markedsføre Danmark internationalt og bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer. Desuden medvirker fonden til at samle og koordinere den nationale vækstindsats for design og mode.

Dansk Standard

Fonden Dansk Standard er Danmarks indgang til det internationale standardiseringssystem. Gennem Dansk Standard kan danske virksomheder, organisationer og myndigheder sikre dansk indflydelse på udviklingen af internationale standarder for varer og tjenesteydelser, som spiller en voksende rolle i international samhandel og teknologisk udvikling. Dansk Standard sælger desuden standarder og tilbyder kurser og rådgivning. Standardiseringsindsatsen er en integreret del af regeringens generelle erhvervspolitik.

Creative Denmark

Creative Denmark er etableret i samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet, Realdania, Dansk Erhverv og Dansk Industri. Creative Denmark skal forstærke den internationale synlighed af danske kreative kompetencer og kreative løsninger eller produkter. Foreningen skal blandt andet udvikle en fælles fortælling om det danske kreative DNA samt koordinere og afvikle indgående besøgsture for udenlandske kommercielle og politiske beslutningstagere.

EM logo footer

Kontakt

Erhvervsministeriet 
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K 

+45 33 92 33 50

Nyt & Presse

  • Nyhedsbrev
  • Nyheder
  • Pressekontakt
  • Regeringen.dk

Om em.dk

  • Privatlivspolitik
  • Cookies
  • Tilgængelighedserklæring
  • Erhvervsministeriets energiforbrug & energimærke

Relaterede styrelser

  • Erhvervsstyrelsen
  • Finanstilsynet
  • Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
  • Patent- og Varemærkestyrelsen
  • Sikkerhedsstyrelsen
  • Søfartsstyrelsen
  • Nævnenes Hus