Iværksætteri

Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse

Et solidt og dynamisk dansk erhvervsliv er afgørende for, at Danmark også i fremtiden kan have en stærk økonomi. Dansk erhvervsliv er skabt af folk med gåpåmod og virkelyst. Fremragende ingeniører. Stærke forretningstalenter. Dygtige designere. Fantastiske forskningstalenter. Handlekraftige håndværkere. Fremtidens fødevareproducenter. Iværksættere, der med deres løsninger, produkter og forretningsmodeller bidrager til vækst og udvikling af vores samfund. 

Bedre adgang til kapital og lempet beskatning

En væsentlig forudsætning for, at flere iværksættere kan blive vækstsucceser i Danmark er, at de kan investere i udviklingen af deres virksomhed. Det kan imidlertid være vanskeligt for nystartede virksomheder samt små virksomheder, der er i starten af et vækstforløb at rejse kapital.

Iværksættervirksomheder, som ikke har adgang til udenlandske investorer, er afhængige af, at der er et velfungerende marked for risikovillig kapital i Danmark – enten via private investorer, som business angels, venture- og kapitalfonde og pensionskasser eller offentlige aktører, som fx Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO).

Færre byrder og mindre bøvl

Danmark har på mange måder et godt erhvervsklima, hvor vi fx er gode til at etablere virksomheder. Men vi har udfordringer med at få virksomhederne til at overleve og vokse sig store. Der skal derfor gøres endnu mere for, at de iværksættere, der kæmper for at realisere nye idéer og omsætte dem til vækst, møder færre sten på vejen.

Det er vigtigt, at regulering fungerer så simpelt og gnidningsfrit som muligt. Det vil frigøre tid og energi til at fokusere på kerneopgaverne i forhold til at skabe vækst og værdi i iværksættervirksomheden.

Flere talenter skal frem

For at det danske iværksættermiljø kan udvikle sig til et af verdens bedste, skal hele talentmassen aktiveres. Iværksættervirksomheder fødes i højere grad globale, og der er derfor stigende global konkurrence om iværksættertalenterne, som slår sig ned, hvor iværksætterkulturen er stærk.

En af de centrale udfordringer i de danske iværksættermiljøer er, at kvinder i dag er markant underrepræsenteret. Kun én ud af fire danske iværksættere er kvinder.

De gode ideer skal kunne afprøves her i Danmark, og flere skal blive iværksætter eller arbejde i en iværksættervirksomhed. Uafhængigt af køn, alder eller uddannelsesmæssige baggrund.

Flere videnbaserede iværksættervirksomheder

Videnbaseret innovation og udvikling er en vigtig forudsætning for at fastholde konkurrencemæssige fordele. Danmark er i dag et af de stærkeste forskningslande i verden, hvor danske universiteter, øvrige videregående uddannelsesinstitutioner og forskningsmiljøer producerer forskning af meget høj kvalitet.

Flere analyser viser, at Danmark har et uforløst potentiale ved i højere grad at omsætte den verdensførende forskning til nye virksomheder og innovation i erhvervslivet.

Potentialet for udvikling af nye og bedre løsninger til gavn for samfund og borgere er stort, hvis Danmark lykkes med at få en større del af den banebrydende forskning og viden på de danske universiteter mv. ud i nye produkter og virksomheder, herunder til vækstlaget af innovative virksomheder og til videnbaserede iværksættere og start-ups.

Flere iværksættere i hele Danmark

For at understøtte, at iværksættere skaber højproduktive arbejdspladser og grundlaget for flere iværksættersuccesser, skal vi i hele Danmark blive endnu bedre til at understøtte iværksættere inden for områder, hvor Danmark i forvejen har komparative fordele.

De danske styrkepositioner er typisk drevet af en række veletablerede og globale virksomheder med en underskov af små og mellemstore virksomheder, som skaber dynamik. Fortsat udvikling af styrkepositionerne kræver, at de etablerede spillere hele tiden udfordres af nye iværksættervirksomheder, der bidrager med innovative ideer og forretningsmodeller.

Bredt flertal enige om millardaftale for dansk iværksætteri

Regeringen og et flertal bestående af Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er enige om en ny pakke for dansk iværksætteri. Med 46 initiativer bidrager aftalen bl.a. til, at det bliver lettere for danske iværksættere at tiltrække kapital, at der bliver færre byrder og mindre bøvl, og at Danmark kan udnytte sit potentiale for at skabe fremtidens erhvervssucceser.

”Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse. Sammen med et bredt flertal af Folketingets partier har vi nu banet vejen for dét mål. Med aftalen sørger vi for, at der bl.a. bliver sat skub i iværksætteriet i hele landet, talenter rykkes frem i bussen og at flere kvinder kan gå efter drømmen om at blive iværksætter. Og så rydder vi op i unødvendige regler og barrierer, så de gode idéer kan komme ud og leve. Jeg er glad for, at så mange partier har været klar til at tage ansvar. Det er med til at sikre vækst og velstand. Det er godt for Danmark.”

- Erhvervsminister Morten Bødskov.

Tal og tendenser for iværksætteri

Mange starter virksomhed i Danmark

Antallet af nye virksomheder i Danmark er højere end OECD-gennemsnittet og højere end i lande som Sverige, Norge og Finland. Men ser man på, hvor mange nye virksomheder, der fortsat er aktive efter fem år, ligger Danmark forholdsvis lavt. Både sammenlignet med OECD-gennemsnittet og lande som Finland og Sverige. 

Flere mænd end kvinder bliver iværksættere

Andelen af kvindelige stiftere af nye virksomheder ligget på mellem ca. 24 pct. og 26,5 pct. i perioden fra 2014 til 2020. Dermed er der over den 6-årige periode ikke nogen væsentlig stigning eller synlig fremgang i andelen af kvinder blandt stifterne af nye virksomheder.

Bestemte rammevilkår har betydning for iværksættere

Hvis flere danske virksomheder skal opnå succes, er iværksætternes egen vurdering af vigtige rammevilkår essentielle. De tre vigtigste rammevilkår for iværksætterne er, at det er overkommeligt at efterleve regler og lovgivning,  økonomisk tryghed og adgang til den rette arbejdskraft.

Erhvervsministeriet har analyseret dansk iværksætteri

En analyse fra juni 2023 af Erhvervsministeriet viser, at det danske iværksættermiljø står stærkt. Analysen beskriver et stort potentiale for iværksættere, når det kommer til vækst, hvor endnu flere danske iværksættere skal udvikle sig til store vækstsucceser.

Danmark er allerede etableret på adskillige styrkepositioner, blandt andet inden for life science og grøn innovation. Derfor beskriver analysen bl.a. mulighederne for at fastholde og videreudvikle danske styrkepositioner, så mængden af innovative virksomheder kan blive højere i fremtiden. 

Desuden peger analysen på, at iværksætterteams udelukkende bestående af kvinder rejste i 2021 under 2 pct. af den kapital, der investeres i nye virksomheder i de danske iværksættermiljøer.

”Det er fuldstændig afgørende, at Danmark ligger højt på både konkurrenceevne og innovation. Vi skal have de gode ideer i spil, når fremtidens teknologier skal udvikles. Ambitionen er, at Danmark skal være en førende iværksætternation, og derfor skal vi sikre de danske iværksættere gode betingelser for succes”

- Erhvervsminister Morten Bødskov.

Nyheder om iværksætteri