COVID-19: Nu har 20.000 virksomheder søgt om hjælp for at undgå fyringer

Publiceret 03-04-2020

Ansøgningerne bliver ved med at strømme ind hos Erhvervsstyrelsen, der nu har modtaget 20.000 ansøgninger fra virksomheder, der gerne vil have lønkompensation og dermed undgå fyringer.

20.000 virksomheder har været inde på virksomhedsguiden.dk og ansøge om at få lønkompensation til deres medarbejdere.

Med lønkompensationsordningen kan både store og små virksomheder med statens hjælp sende medarbejderen hjem med fuld løn i stedet for at fyre medarbejderen.

Tidligere på ugen hævede regeringen og arbejdsmarkedet parter statens bidrag til 30.000 kr. per måned.

”Det er en blandet følelse at se, hvor mange der er søgt ordningen. På den ene side er jeg glad for at se, at så mange virksomheder har søgt lønkompensation, for det betyder, at ordningen virker og at rigtig mange medarbejdere har undgået en fyreseddel. Omvendt er det jo desværre også et udtryk for, hvor svær en situation, vi står i lige nu. Vi har i denne uge hævet statens bidrag til ordningen, og jeg håber, det betyder endnu flere arbejdsgivere søge lønkompensationen i stedet for at fyre folk,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Lønkompensationsordningen gælder fra og med 9. marts til og med 8. juni 2020. Virksomheder, der allerede har søgt om lønkompensation, er også omfattet af det højere støtteniveau fra staten.

"Hver gang en medarbejder mister sit job, går det hårdt ud over den enkelte og deres familier. Derfor er det også afgørende for regeringen at holde hånden under danske lønmodtagere igennem corona-krisen. Så få som muligt skal rammes på arbejde og levebrød. Det gør vi bl.a. med ordningen om lønkompensation, som hjælper titusindvis af lønmodtagere. Vi har desuden netop justeret ordningen, så endnu flere kan få gavn af den. Vi følger udviklingen tæt og afviser ikke yderligere handling," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Fakta

I ordningen gives der følgende kompensation til virksomhederne:

  • Funktionærer: 75 % af de samlede lønudgifter, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat.
  • Ikke-funktionærer: 90 %, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat.

Medarbejdere behøver ikke være fuldtidsansatte, for at virksomheden kan søge om kompensation.

Ordningen gælder for alle private virksomheder, der lever op til en række kriterier – blandt andet:

  • Ordningen gælder for private virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af coronavirus/COVID-19, og som derfor står over for at varsle afskedigelser for minimum 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte.
  • Virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden.
  • Medarbejderne skal afholde fem optjente feriedage, afspadseringsdage eller fridage uden løn i løbet af kompensationsperioden. Det gør sig dog ikke gældende for virksomheder, hvor der er aftalt lønnedgang i forbindelse med COVID-19.
  • Ordningen gælder også private fonde, foreninger og selvejende institutioner, hvis de modtager mindre end halvdelen af institutionernes ordinære driftsudgifter i offentlige tilskud.

Ud over midlertidig lønkompensation har regeringen også indført en lang række andre tiltag, der skal holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, der er ramt af konsekvenserne af coronavirus/COVID-19.

Yderligere informationer og kriterier findes på virksomhedsguiden.dk, hvor der er link til ansøgningsblanketten.

Yderligere information

Er du virksomhed eller organisation, kan du få mere information på Virksomhedsguiden.dk eller Erhvervsstyrelsens hotline på tlf. 72 20 00 34 (hverdage 08.30-16.00 / fredag 09.00-15.00).

Er du journalist med spørgsmål, kan du kontakte Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07.