Det er i år 30 år siden, at dansk skibsfarts største ulykke skete, da Scandinavian Star brændte. Men der er stadig spørgsmål i forbindelse med ulykken, som presser sig på her mange år efter.
Et af de centrale spørgsmål i forbindelse med ulykken handler om de danske søfartsmyndigheders ageren. Helt konkret spørgsmålet, om hvorvidt skibet skulle have været synet af de danske myndigheder efter de dagældende regler, inden skibet sejlede fra Frederikshavn i april 1990.
Spørgsmålet har været undersøgt tidligere, men står stadig uden en skarp afklaring.
Erhvervsministeriet iværksætter derfor nu en ekstern juridisk undersøgelse af regler og praksis i 1990 for syn af udenlandske passagerskibe som Scandinavian Star.
Undersøgelsens resultatet vil blive forelagt Folketinget. Erhvervsministeriet vil bruge udfaldet af undersøgelsen til at overveje videre i sagen.
Tidligere undersøgelser
Det har to gange tidligere i henholdsvis 2010 og 2016 været undersøgt om styrelsen skulle have synet skibet. Spørgsmålet indgik også i Granskningsudvalgets rapport fra 1991.
Denne gang er der tale om en ekstern juridisk undersøgelse, som gennemføres af Vibe Garf Ulfbeck, juraprofessor og centerleder for jura på Københavns Universitet.
Det forventes, at undersøgelsen vil være færdig om cirka 6 måneder.