COVID-19: Hårdt presset rejsebranche får mere hjælp

Publiceret 23-06-2020

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har lavet en ny aftale for pakkerejsebranchen, som spænder et endnu bredere sikkerhedsnet ud for de danske rejsende og pakkerejsebranchen frem til den 31. august 2020.

Med udsigt til stadig usikre rejsemuligheder på grund af corona-krisen og dens eftervirkninger, vil presset på den danske rejsebranchen ikke stoppe lige foreløbig.

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier bad derfor en ekspertgruppe om at komme med anbefalinger til, hvordan pakkerejsebranchen kan komme bedst muligt igennem sommeren.

På den baggrund er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet kommet frem til en aftale, hvor der spændes et sikkerhedsnet ud for de danske rejsende og pakkerejsebranchen frem til den 31. august.

Det sker bl.a. ved at øge det lån, staten har givet branchen, fra 1,5 mia. kr. til 2,25 mia. kr.

”Pakkerejsebranchen er et af de erhverv, der blev først ramt af corona-krisen, og det er desværre også et af de erhverv, der nok vil mærke eftervirkningerne længst. For de fleste af os skal nok holde sommerferien i Danmark i år, og det presser branchen endnu mere. Derfor har vi valgt at forlænge vores hjælpende hånd sammen med en række andre tiltag, der alt sammen skal sørge for at sikre en bæredygtig rejsebranche fremadrettet, så vi også har et sted at booke vores ferie på den anden side af alt det her,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Torsten Schack Pedersen (V): ”For Venstre er det vigtig, at rejsebranchen og kunderne ikke kommer i klemme som følge af regeringens skiftende meldinger omkring rejsevejledningerne i denne sommer. Derfor er det vigtigt, at låneordningen forlænges til udgangen af august. Skal rejsebranchen rejse sig efter corona-krisen, så er det afgørende, at der ikke ligger en stor ubetalt regning til branchen efterfølgende. At staten hæfter for konkurser, der skyldes corona-krisen, vil forhåbentlig sikre Rejsegarantifonden også den anden side af corona-krisen.”

Hans Kristian Skibby (DF): ”For Dansk Folkeparti har det været vigtigt, at aftalen vil kunne forbedre såvel rejsebranchens parters situation, men også forbrugernes stilling. Med de her forbedringer når vi i mål med en række klare forbedringer.”

Katrine Robsøe (RV): "Rejsebranchen er enormt hårdt ramt af coronakrisen, og vi skal sikre både branchen, arbejdspladser og kunderne. Derfor er jeg også glad for, at vi på baggrund af eksperternes anbefalinger kan tilpasse hjælpen og blandt andet sikre, at statsgarantien forlænges så kunderne sikres deres penge, og rejsebureauerne kan komme igennem denne svære tid."

Theresa Berg Andersen (SF): ”Jeg er glad for, at det igen er lykkedes os at få lavet en aftale, der hjælper den trængte rejsebranche. For SF har det været vigtigt, at vi også havde forbrugernes tryghed og sikkerhed med i aftalen. For lige så vigtigt det er at redde rejsevirksomhederne fra konkurs, lige så vigtigt er det for SF, at vi ikke slækker på forbrugernes rettigheder. Jeg synes, vi har lavet et godt stykke arbejde og er kommet langt. Jeg ser frem til, at vi til efteråret igen skal drøfte eventuelle ændringer af rejsegarantifonden.”

Victoria Velasquez (EL): ”I Enhedslisten prøver vi både at holde hånden under en bæredygtig rejsebranche og samtidig fastholde forbrugernes rettigheder. Med denne aftale håber jeg, at vi får sikret lidt klarhed for branchen i en kaotisk tid og på skuldrene af arbejdet fra ekspertgruppen med participanter fra branchen og Forbrugerrådet TÆNK, kan lave nogle gode løsninger fremadrettet.”

Mona Juul (KF): ”I forlængelse af de tidligere aftaler vedr. Rejsegarantifonden og ekspertgruppens anbefalinger har vi nu lavet aftale om, dels at forlænge aftalen og dels at justere Rejsegarantifonden, når vi er på den anden side af corona-krisen. For der har vist sig flere uhensigtsmæssigheder, som skal rettes op inden en evt. ny krise.”

Josephine Fock (ALT): ”Med denne aftale sikrer vi, at rejsegarantifonden fortsat kan betale forpligtelser frem til 31. august. Derudover er jeg glad for, at man skal se på justeringer af fonden for fremadrettet at kunne begrænse den økonomiske risiko for fonden i lignende situationer”

Partierne er bl.a. blevet enige om følgende:

  • Statsgarantien forlænges til 31. august 2020
  • Statsgarantien øges fra 1,5 mia. kr. til 2,25 mia. kr.
  • Koblingen mellem individuel gældsoptagning og kollektiv tilbagebetaling af tab på statsgarantien fjernes.
  • Videre drøftelse af oplæg til et lovforslag til justeringer af Rejsegarantifonden, så Rejsegarantifonden vil være bedre rustet til at håndtere kriser i rejsebranchen.
  • Rejsegarantifonden får et tilskud på 1 mio. kr.

Læs aftaleteksten her. 

Yderligere information

Er du virksomhed eller organisation, kan du få mere information på www.rejsegarantifonden.dk

Er du journalist med spørgsmål, kan du kontakte Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07