Et flertal af Folketingets partier har – på baggrund af indstilling fra Epidemikommissionen - besluttet, at der skal indføres smittedæmpende tiltag. Tiltagene indføres fra fredag den 10. december kl. 16.
Tiltagene indebærer bl.a. nedlukning af nattelivet samt begrænsninger af større koncerter og arrangementer. Og det er vigtigt, at hjælpen også følger med, lyder det fra regeringen.
Der er allerede hjælp til de faste omkostninger, som f.eks. husleje, til de virksomheder, der er hårdest ramt, men regeringen er klar til at kigge på yderligere hjælp sammen med aftalepartierne.
”Der er gang i kedlerne for dansk økonomi, og det går godt. Danske virksomheder og lønmodtagerne har været ekstremt dygtige til at omstille sig til den nye virkelighed med corona som følgesvend. Når vi bliver nødt til at dæmpe aktiviteten, så skal der selvfølgelig også være hjælp at hente. Derfor vil jeg nu tage en snak med Folketingets partier om, hvordan vi kan hjælpe yderligere,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.
”Vi kan ikke ignorere, at corona igen spreder sig i vores samfund, selvom mange er vaccineret. Sundhedsmyndighederne er særligt bekymrede over den nye, smitsomme omikron-variant, der også vokser i Danmark. Derfor er det nødvendigt at dæmpe aktiviteterne på de områder, hvor sundhedsmyndighederne og Epidemikommissionen har vurderet, at smitten potentielt kan sprede sig mest og være sværest at opspore. På kulturområdet gælder det blandt andet større indendørs koncerter med stående publikum. Kulturen er en vigtig del af vores liv, og vi skal holde fast i det, vi sundhedsfagligt forsvarligt kan holde åbent.Det er vigtigt for mig at understrege, at vi har en forpligtelse til at holde hånden under de dele af kulturlivet, der nu igen bliver ramt af restriktioner. Derfor lægger regeringen op til, at vi genåbner kompensationsordninger, og at hjælpen kommer så hurtigt som overhovedet muligt,” siger kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen.
Her er restriktioner og begrænsninger for erhvervs- og kulturlivet:
- Tvangslukning:
Lukning af lokaler, hvor der afvikles koncerter, forestillinger, forevisninger eller tilsvarende med over 50 stående publikummer. Lukning af nattelivet dvs. lokaler og lokaliteter, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende med et dansegulv.
- Åbningstider:
Serveringssteder herunder restauranter, barer og natklubber skal være lukket fra kl. 24 – 05. i Samme tidsrum bliver det forbudt at sælge alkohol.
- Krav om coronapas:
For indendørs serveringssteder, personrelaterede liberale serviceerhverv som eksempelvis frisører, tatovører, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker samt bemandede solarier gælder der krav om fremvisning af coronapas.
For større arrangementer som konferencer, foredrag, dyrskuer, messer, forlystelsesparker, bade- og legelande, kasinoer og spillerhaller gælder der ligeledes krav om coronapas, hvis der samles mere end 100 personer indendørs og 1000 personer udendørs.
- Krav om mundbind:
I dagligvarebutikker, indendørsmarkeder, indkøbscentre, stormagasiner, basarer, arkader, serveringssteder herunder restauranter og barer gælder der krav om mundbind eller visir. Der er dog ikke krav om mundbind eller visir for ansatte, hvis de ansatte kan forevise et gyldigt coronapas til deres arbejdsgiver.
Få mere information
Find hjælp til hvordan din virksomhed skal håndtere coronaregler, og hvordan du kan søge hjælp på www.virksomhedsguiden.dk eller ring til Erhvervsstyrelsens corona-hotline på 72 20 00 34
Hvis du er journalist og har brug for yderligere information, så kontakt Erhvervsministeriets pressetelefon på 91 33 70 07 eller Kulturministeriets pressetelefon på 22 76 51 16