COVID 19: Nu er der en plan for udfasning af restriktioner og genåbningen af resten af dansk erhvervsliv

Publiceret 10-06-2021

I aftalen om den sidste fase af genåbningen er der nu lagt en plan for udfasning af de sidste restriktioner for erhvervslivet. Det betyder, at der frem mod efteråret er fastlagt etaper, hvor dele af erhvervslivet trin for trin kan åbne op igen med færre og færre restriktioner.

Regeringen og aftalepartierne bag Aftalen om genåbning per 14. juni er blevet enige om en plan for genåbning af de sidste lommer af dansk erhvervsliv, som har været lukket ned eller underlagt restriktioner.

Som del af aftalen er der nu fremlagt planer for udfasning af arealkrav, mundbindskrav, krav om coronapasset og genåbning af nattelivet. Restauranter, barer, cafeer mv. kan fra d. 11. juni holde åbent til kl. 24 med udskænkning hele aftenen. Endvidere er aftalepartierne enige om at iværksætte trin 3 i plan for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer. Dermed kan f.eks. dyreskuer åbne for 10.000 gæster. Derudover er der enighed om, at restriktioner og retningslinjer generelt skal ensrettes og udfases.

Det betyder helt konkret, at dansk erhvervsliv nu har vished over køreplanen for genåbningen og samtidig, at der nu er forudsigelighed om til udfasningen af restriktioner.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”I Danmark står vi et rigtig godt sted, hvor smittetallene er stabile og hvor der hver dag vaccineres flere og flere. Jeg er glad for, at dansk erhvervsliv nu har fået en helt konkret plan for udfasningen af de sidste restriktioner frem mod efteråret. Det betyder, at der er vished for virksomhederne, og de derfor bedre kan forberede sig i den kommende tid. Vi kan nu alle se lyset for enden af tunellen, og det er takket være fællesskabets indsats for at holde styr på smitten.

Hvad betyder aftalen for erhvervslivet:

  1. juni:
  • Åbningstiden på serveringssteder m.v. udvides fra d. 11. juni 2021 til kl. 24.00. Samtidig udvides der generelt (dvs. også i detailhandlen) for salg af alkohol indtil kl. 24.00.

14. juni:

  • Kravet om mundbind udgår på Erhvervsministeriets område, herunder for serveringssteder, liberale serviceerhverv og i detailhandlen.
  • Krav om risikoplaner i detailhandlen ensrettes, så det gøres til en anbefaling, der er uafhængig af butikkens størrelse (der er pt. krav for butikker på tre etager eller derover).
  • Retningslinjer for at undgå køtilbud og at afspærre borde og bænke samt fællesarealer, legeområder m.v. i indkøbscentre samt krav om opsynspersonale i detailhandlen ophæves.
  • Opfordringen til test på arbejdspladser følger coronapasset og gælder derfor ikke, hvis man har påbegyndt et vaccinationsforløb, har fuldført et vaccinationsforløb eller er immun efter et COVID-forløb.
  • Messer, konferencer og møder kan afholdes uden øvre grænse for antal deltagere.
  • Dyrskuer kan genåbne med maksimalt 10.000 gæster.
  • Der indføres hurtigst muligt i juni en dokumentationsordning for borgeres undtagelse fra kravet om coronapas, hvilket gør kontrollen lettere. 

1. juli:

  • Arealkrav og afstandsanbefalinger ophæves for serveringssteder m.v., hvor gæster i det væsentlige sidder ned.
  • Gyldigheden af en negative PCR-tests som et gyldigt coronapas ændres, så en PCR-test vil være gyldig i 96 timer (i dag 72 timer).

15. juli

  • Åbningstiden på serveringssteder mv. udvides til kl. 02.00, ligesom forbud mod salg af alkohol lempes tilsvarende.

1. august

  • Dyrskuer kan afholdes uden øvre grænse for deltagere.
  • Kravet om coronapas ophæves for forlystelsesparker og zoo mv., markeder, messer og dyrskuer, samt konferencer og markeder.

1. september:

  • Generelt ophæves ordningerne for større forsamlinger og arrangementer.
  • Diskoteker, natklubber mv. genåbnermed krav om coronapas, men uden øvrige restriktioner. Kravet om coronapas i nattelivet ophører d. 1. oktober.
  • Kravet om coronapas ophæves for serveringssteder mv., legelande og badelande mv., samt liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

Læs mere om aftalen her 

For mere information kontakt: 

Erhvervsministeriets pressetelefon 91 33 70 07