Ny taskforce skal gøre dansk mode og tekstil endnu grønnere

Publiceret 11-03-2021

I de kommende år vil mode- og tekstilbranchen møde flere bæredygtige krav fra myndigheder og potentielle kunder. Ny taskforce skal derfor styrke den grønne omstilling.

Taskforce for bæredygtig omstilling af dansk mode og tekstil og grøn certificering af SMV'er skal i gang med at styrke eksporten og den bæredygtige omstilling på tværs af branchen. Taskforcen skal blandt andet fremme små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer og cirkulære forretningsmodeller.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Jeg ser frem til at følge den nye taskforce og dens arbejde for en grønnere mode- og tekstilbranche. Det er helt afgørende, at vores virksomheder tænker i bæredygtige tiltag, hvis Danmark fortsat skal være en grøn førernation, og hvis vi skal fastholde vores styrkepositioner for eksempel inden for mode. Her skal taskforcen være med til at ruste en i forvejen innovativ branche til fremtiden.”

Taskforcen består af repræsentanter med et bredt kendskab til bæredygtighed i mode- og tekstilbranchen. Formanden som skal lede arbejdet bliver Dorte Rye Olsen:

 ”Vi ser frem til at komme i gang med arbejdet i taskforcen. Mode- og tekstilbranchen oplever nye krav til bæredygtighed, og med taskforcen kan vi understøtte virksomhedernes bæredygtige omstilling og øget eksport af bæredygtig dansk mode og tekstil.”

Taskforcen følger op på en af anbefalingerne fra genstartsteam for mode og tekstil, som blev nedsat i forbindelse med aftalen om Genstart af dansk eksport den 8. oktober 2020.

Formand for Genstartsteam for mode og tekstil Frederikke Schmidt:

”Det glæder mig meget, at hovedanbefalingen fra genstartsteam for mode og tekstil bliver en realitet, da taskforcen kan fremme SMV’ernes konkurrenceevne gennem bæredygtighedscertificeringer. Taskforcen vil være med til at gøre dansk mode- og tekstil mere kendt og anerkendt for sin kreativitet og fokus på bæredygtighed og imødekomme klima- og miljømæssige krav til virksomhederne.”

De erfarne kræfter bag taskforcen, som kommer fra videns-, klynge- og brancheorganisationer, erhvervslivet, fagbevægelsen, og erhvervshuse:

  • Dorte Rye Olsen (formand), sustainability manager, Bestseller
  • Thomas Klausen, adm. direktør, Dansk Mode & Tekstil
  • Nikolai Klausen, direktør, WEAR
  • Nicolaj Reffstrup, adm. direktør, Ganni
  • John Vestergaard, adm. direktør, Egetæpper
  • Lena Trend Hansen, produktdirektør, Coze Aarhus
  • Rikke Baumgarten, kreativ direktør, Baum Und Pferdgarten
  • Helle Nybo Holmberg, adm. direktør, Nybo Workwear
  • Else Skjold, lektor, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
  • Poul-Erik Jørgensen, Programleder, Via Design
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Jannie Andersen, forhandlingssekretær Industrigruppen Beklædning og Tekstil, 3F
  • Repræsentanter fra Erhvervsstyrelsen, Udenrigsministeriet og Miljøministeriet, Erhvervshuse og Lifestyle & Design Cluster

Der er afsat 10 mio. kr. til taskforcen, som vil arbejde til udgangen af 2021. Den nationale klynge for design, mode og møbler, Lifestyle & Design Cluster vil sekretariatsbetjene taskforcen.

 

Kontaktperson:

Presserådgiver Camilla Christensen Weigel, Erhvervsministeriet, tlf. 91 33 70 97 / cachme@em.dk