Regeringen vil stramme reglerne over for ejendomsmæglere på baggrund af anbefalinger

Publiceret 01-09-2021

Regeringen vil give Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere flere muligheder for at straffe ejendomsmæglere, der snyder. Det sker på baggrund af anbefalinger fra en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe.

Fremover skal der slås hårdere ned på svindel og snyd i ejendomsmæglerbranchen.

Derfor vil regeringen nu starte arbejdet med udarbejdelse af et lovforslag, der giver Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere flere muligheder for at straffe ejendomsmæglere, som snyder kunder.

Det sker på baggrund af en række anbefalinger fra en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, som erhvervsministeren nedsatte i foråret på baggrund af en række opsigtsvækkende sager i ejendomsbranchen.

Arbejdsgruppen anbefaler bl.a. at give nævnet mulighed for at give ejendomsmæglere et gult kort i form af en betinget frakendelse af deres licens. Og så anbefales det, at nævnet fremover skal have lov til at offentliggøre en liste med navne på de ejendomsmæglere og ejendomsformidlingsvirksomheder, der ikke har betalt deres bøder.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er hverken fair over for boligkøbere eller de mange ejendomsmæglere, der overholder reglerne, at de få brodne kar slipper for let afsted med at snyde. Derfor er jeg glad for, at arbejdsgruppen så hurtigt har leveret deres anbefalinger, så vi kan gøre mere for at løse de problemer, vi desværre har set i ejendomsmæglerbranchen. En bolighandel er en stor beslutning og man skal kunne stole på den rådgivning, man får. Derfor vil vi i regeringen gå i gang med at lave et lovforslag, hvor en lang række af arbejdsgruppens anbefalinger bl.a. om gult kort, vil blive fulgt. Det vil sende et klart signal om, at i Danmark driver man virksomhed efter reglerne.”

Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening: 

”Boligkøberne oplever generelt en professionel service og et højt etisk niveau hos ejendomsmæglerne. Men de få steder, hvor boligkøberen oplever en skidt adfærd, skal det tages alvorligt og der skal handles på det. Derfor er vi glade for at have bidraget til løsningerne i arbejdsgruppen. En bolighandel er en stor begivenhed, hvor der både er følelser, tryghed og mange penge på spil. Derfor er det vigtigste for ejendomsmæglerne, at forbrugerne er trygge i bolighandlen.”

Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk:

”Det er rigtig godt, at vi nu kan få styrket forbrugerbeskyttelsen på det her område. At købe bolig er som regel det største enkeltkøb, man gør som forbruger, og som har langtrækkende konsekvenser for privatøkonomien. Så det er rigtig vigtigt, at man kan handle trygt. Derfor er det godt, at der er lyttet til arbejdsgruppens anbefalinger, så Disciplinærnævnet nu får en række nye og mere effektive sanktionsmuligheder.”

Medlemmer af arbejdsgruppen:

  • En repræsentant for Dansk Ejendomsmæglerforening
  • En repræsentant for Forbrugerrådet Tænk
  • En repræsentant for Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere
  • En repræsentant med indsigt i strafferet fra universiteterne
  • En repræsentant for Erhvervsministeriets departement
  • En repræsentant for Erhvervsstyrelsen (formand)

Anbefalingerne kan læses her

For yderligere spørgsmål fra pressen:

Erhvervsministeriets pressetelefon 91337007