Regeringen udpeger dansk vagthund til at tøjle tech-giganter

Publiceret 13-10-2023

Med et nyt lovforslag vil regeringen give Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen rollen som national vagthund i forhold til tech-giganter, der udnytter deres magtposition til at indføre og fastholde uretfærdige vilkår for både forbrugere og virksomheder.

I en verden, hvor tech-giganternes platforme er en integreret del af mange menneskers hverdag, er det vigtigt, at brugerne og de mindre virksomheders rettigheder beskyttes.

Det er netop baggrunden bag den nye EU-lovgivning Digital Markets Act (DMA), der skal bl.a. skal sørge for, at tech-giganterne ikke udnytter deres magtposition til at indføre urimelige vilkår og betingelser. Det kan fx være, når virksomheder, der sælger via tech-giganternes platforme, begrænses i at vælge prisen på deres varer eller tjenester, eller når forbrugere ikke har kontrol over, hvordan deres data høstes eller bruges.

Lovgivningen er skelsættende og aldrig set før, og også herhjemme vil regeringen tage et skridt videre.

Med et nyt lovforslag, som skal 1. behandles i Folketingssalen i dag, giver regeringen Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen rollen som vagthund inden for Danmarks grænser.

Det betyder, at de vil kunne lave undersøgelser af tech-giganters manglende overholdelse af loven. Samtidig vil både virksomheder og forbrugere kunne klage til styrelsen, hvis de oplever urimelige vilkår.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

Der er efterhånden ingen tvivl om, at techgiganterne har en dominerende rolle i vores samfund. Det så vi så sent som tidligere i denne uge, hvor EU måtte gribe ind over for en dominerende platform, hvis brugere spredte et hav af misinformation. Derfor er det så vigtigt, at vi har taget kampen op med techgiganterne på europæisk plan – og nu også i Danmark. For med det her lovforslag giver vi de danske konkurrencemuligheder muligheden for at gribe ind, så techgiganterne ikke får mulighed for at tryne danske forbrugere og virksomheder. 

Det danske lovforslag betyder, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen får mulighed for at tage danske klager videre til EU-Kommissionen, som så kan vælge at indlede en markedsundersøgelse.

Lovforslaget bliver i dag behandlet i Folketinget og loven forventes vedtager i starten af 2024.

Kontakt

Erhvervsministeriets pressetelefon: 91 33 70 07